?>

Otto Snijservice en Staalhandel verricht allerlei soorten laswerkzaamheden.

 

Otto Snijservice en Staalhandel gebruikt diverse lastechnieken voor verschillende materialen en doeleinden. Wij zijn thuis in de constructie van vele verschillende soorten frames, groot of klein. 

Hieronder staan de verschillende lastechnieken in overzicht. Wilt u weten welke techniek geschikt is voor uw project/product? Op deze pagina vindt u alle informatie over de verschillende lastechnieken en de toepassingen. 

De verschillende lastechnieken die wij toepassen hebben ieder hun voordelen. Waar bij het ene product de laskwaliteit bepalend is voor deze keuze, is het bij een ander product juist de productiviteit en snelheid die bepalend is. 
Vaak worden verschillende lastechnieken gecombineerd. Zo werd de basis voor bovenstaande spuit- gietmachine gelegd met behulp van tig-lassen. Voor het grotere laswerk aan deze machine is een andere lastechniek gebruikt. Hier werd mig/mag toegepast.

Mig/mag lassen

Hoewel MIG- en MAG-lassen eigenlijk twee verschillende technieken zijn, worden deze vaak onder dezelfde noemer gebruikt. Het verschil tussen de twee lastechnieken is enkel het gebruikte gas. MIG/MAG-lassen valt onder de categorie ‘elektrisch booglassen’.
Deze lastechniek kenmerkt zich door het volgende:

  • Constante mechanische toevoer van een draad. Deze draad dient twee functies, namelijk die van elektrode en toevoegmateriaal.
  • Gebruik van een inert gas bij MIG lassen.
  • Gebruik van een actief gas bij MAG lassen.
 
Iedere techniek heeft hier zijn eigen voordeel. Gebruik van een actief gas is vaak goedkoper. Daarentegen is de kwaliteit van de las bij het gebruik van een inert gas hoger. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een combinatie van twee gassen.

Voordelen van deze lastechnieken zijn de toepasbaarheid en de lage kosten. Een nadeel is hier het vele ‘spatten’. Vaak wordt hier gebruik gemaakt van een anitspatspray, waarmee het hechten van de spetters wordt voorkomen.

MIG/MAG-lassen is een de meest gebruikte lastechnieken dankzij de omvangrijke toepasbaarheid en de hoge snelheid. 

Bij Otto Snijservice en Staalhandel hebben wij veel ervaring in MIG/MAG lassen. 

MIG/MAG-lassen wordt veel toegepast bij:

  • Groot laswerk. Door de hoge snelheid van MIG/MAG-lassen is deze erg geschikt voor grote projecten.
  • Projecten met een strak budget. Met name bij gebruik van CO2 (MAG) is dit een goedkope lasmethode. De lage kosten in combinatie met de hoge snelheid maken het een goede keuze van projecten met een strak budget.

Tig-lassen

TIG-lassen valt (evenals MIG/MAG-lassen) onder de categorie elektrisch booglassen.
Bij TIG-lassen wordt er gebruik gemaakt van een inert gas. De naam TIG komt weg van ‘Tungsten Inert Gas’. Tungsten (ook wel Wolfraam) wordt hier gebruikt als niet-afsmeltende elektrode.
Bij het lassen kan er toevoegmateriaal gebruikt worden. Deze wordt handmatig toegevoegd.

De laskwaliteit ligt bij TIG een stuk hoger dan bij MIG/MAG. Daarnaast is TIG-lassen ook een stuk ‘schoner’ dan andere lastechnieken. Er komt namelijk nauwelijks rook vrij en er is geen sprake van spatten. De lassnelheid is echter wel een stuk lager. 

De lastechniek zowel op hooggelegeerd  als laaggelegeerd staal toegepast worden. TIG-lassen is minder geschikt voor dikke lasnaden in verband met de grote warmte-inbreng en de hogere prijs.

TIG-lassen wordt veelal toegepast bij:

  • Klein laswerk. TIG-lassen is met name geschikt voor klein laswerk. 
    Het is hier belangrijk dat de lasser weet om te gaan met de grote warmte-inbreng om zo kromtrekken van het werkstuk te voorkomen.
  • Projecten welke vragen om een zeer hoge laskwaliteit. Bij TIG-lassen is er geen sprake van ‘spatten’ en is er weinig kans op lasfouten.